O všetkom, čo súvisí s dobrým vínom
Našou prioritou je ponúkať a dodávať vám vína z rodinných vinárstiev so dlhými tradíciami. Zároveň vás chceme informovať nielen o našej ponuke, ale prinášať vám aj zaujímavé i podnetné články o jednotlivých regiónoch. Dôraz pritom kladieme na svetoznámy nemecký vinohradnícky región Mosela, o ktorom sme napísali do popredných slovenských časopisov ako InBar, Život či BREAK. Aby aj širší okruh čitateľov mal k dispozícii autentické informácie priamo z Mosely. Veľmi dôležitou je pre nás spätná väzba od našich zákazníkov, preto radi publikujeme aj ich recenzie na vína z našej ponuky, v ktorých opisujú ako im chutili a aký zážitok pri ich degustovaní mali.
Veríme, že čítanie nášho blogu bude pre vás obohacujúce a veľmi radi prijmeme vaše tipy a námety. info@vyberanevina.sk
Váš Michal Behún, majiteľ

Naša filozofia a garancia
Všetky vína, ktoré nájdete u nás v ponuke musia spĺňať nielen vysokú kvalitu zo senzorického hľadiska ale naše podmienky zaradenia do výberu sú tiež veľmi prísne:

Príhovor - Michal Behún
pripravil som pre Vás všetkých, ktorí majú radi dobré, doslova vyberané vína, ponuku zameranú na jednu odrodu, ktorá je podľa uznávaných odborníkov, odborných charakteristík, atlasov a ampelografií tou najlepšiou odrodou pre biele vína na svete. Nazývame ju Riesling alebo Rizling rýnsky. Táto odroda patrí medzi najstaršie odrody, prvé zmienky o nej pochádzajú z roku 1552 z povodia rieky Rýn, do ktorej sa vlieva rieka Mosela pri meste Koblenz. Samotné hrozno tvoria malé bobule s hrubšou šupkou, v ktorej sa koncentrujú arómy a extrakt ostáva vo vnútri. Keďže šupka je hrubšia, hrozno viac odoláva botrytíde.

Moselský jablkový koláč
Obľúbený Moselský jablkový koláč nikdy nesklame, osvedčil sa na vínnych degustáciách aj rodinných oslavách. Najlepšie sa vychutná s pohárom sladšieho vína, teda feinherb alebo sladkého rieslingu. Platí však pravidlo, že koláč by nemal by sladší ako víno, ktoré pijete.

Víno spod neba
„Každé víno má svoj základ v ‚terroir‘ – v podmienkach, v ktorých vzniká. V Mosele je to mineralizovaná pôda, blízkosť rieky, počasie, mikroklíma, ale najmä ľudia. Tamojší vinári dorábajú vína v nepredstaviteľne ťažkom teréne. Hoci s nimi excelujú na svetových súťažiach a víno si od nich objednávajú celebrity i nadnárodné holdingy, nikdy som tam nevidel žiadneho vinára oblečeného inak ako v montérkach,“ usmieva sa Michal. „Tí ľudia poznajú ťažkú prácu a k vínu pristupujú s veľkou pokorou. Používajú jednoduché fľaše i etikety, len zriedka na nich označujú medaily či ocenenia, hoci mnohé ich vína dosahujú v medzinárodných hodnoteniach špičkové bodové skóre,“ tvrdí.

Mosela a nemecké rodinné vinárstva
Terroir v tradičnom ponímaní rovná sa pôdne zloženie, mikroklíma, počasie a expozície vinohradov. V nemec-kom ponímaní si do tejto rovnice musíte dosadiť aj ďalšiu významnú premennú – osobnosť vinára. Presnejšie vinárov, ich vzdelanie, rodinné skúsenosti a tradície.