Moselský jablkový koláč
Pridané 18.3.2025 15:59:15 Počet zobrazení 6
Obľúbený Moselský jablkový koláč nikdy nesklame, osvedčil sa na vínnych degustáciách aj rodinných oslavách. Najlepšie sa vychutná s pohárom sladšieho vína, teda feinherb alebo sladkého rieslingu. Platí však pravidlo, že koláč by nemal by sladší ako víno, ktoré pijete.

Ingrediencie:
- 300g hladkej múky extra špeciál (00)
- Jedna kávová lyžička prášku do pečiva
- 150g masla
- 275g cukru
- Jeden vanilkový struk
- Jedno vajce
- Kilogram jabĺk
- Šťava z jedného citróna
- 750ml rizlingu
- Dve balenia vanilkového pudingu
- ½ kávovej lyžice škorice
- Dve lyžice marhuľovej marmelády na potretie – nemusí byť
- Múku preosiať do misky a zmiešať s práškom do pečiva. Pridať maslo, polovicu cukru, vanilku, vajíčko a vymiešať hladké cesto, necháme ho odpočinúť na pol hodinu vo fólii v chladničke.
- Jablká umyť, nakrájať na malé rovnomerné kúsky a pokvapkať citrónovou šťavou. Tretinu vína zmiešať so škoricou a pudingom. Zvyšok vína zvariť so zvyšným cukrom, zmiešať s pudingovou zmesou a ešte raz nechať prevrieť. Pudingovú masu nechať vychladnúť.
- Cesto vyvaľkať približne na hrúbku pol centimetra a vložiť do vymastnej formy s priemerom 26 centimetrov, alebo cesto vyvaľkať na tenšiu hrúbku a pokryť ním plech na pečenie. Cesto popichať vidličkou a navrch rozdeliť jablká, ktoré zalejete pudingovou hmotou.
- Piecť pri 175°C asi 90 minút. Na záver potrieť zohriatou marhuľovou marmeládou.