Krátky vinársky slovník

Pridané 12.7.2025 11:26:45 Počet zobrazení 12

Terminológia vinárskej oblasti Mosela a nemeckých vinohradníckych oblastí

Krátky vinársky slovník

Alten Reben

Je to klasifikácia vín zo starých, minimálne 40-ročných vinohradov. Toto platí pre Moselu a v niektorých vinohradníckych oblastiach môžu vinári označovať vína Alte Reben už pri viac ako 20-ročných vinohradoch. Vyberajte a vyhľadávajte vína, ktoré sú takto označené: korene majú hlboko prerastené do pôdy, v niektorých prípadoch śu to desiatky metrov. Chuť je štrukturovanejšia, pevnejšia a koncentrovanejšia pretože vinič má viac rokov a nižšie výnosy. 

 

Archivácia vína

Suché (trocken) vína sa môžu skladovať vo vhodných priestoroch po dobu 4 až 5-tich rokov od fľašovania, polosuché (feinherb) vína až po dobu 10-tich rokov. Pri rieslingoch je táto doba aj viac ako dvojnásobná. Máme odegustované suché vína viac ako 20 ročné a so zvyškovým cukrom viac ako 30 ročné a stále boli senzoricky výborné a v perfektnej kondícii. Vďaka vysokým kyselinám, vyššiemu cukru, nižším výnosom a poctivej práci. Premiantom v tejto triede sú vína z Hofgut Falkenstein, ochutnajte!

 

Bridlica

Veľmi bežná hornina v Moseli aj na Slovensku. Farebnosť bridlice spôsobuje rôzny pomer chemického a minerálneho zloženia. Poznáme bridlice zafarbené do siva, červena, modra, zelena a hneda. Sivá bridlica dáva vínam silný minerálny charakter, eleganciu a harmóniu. Poznáme ich na etikete pod označením ako Grauschiefer alebo Schiefer, väčšinou sú to vína fermentované ako suché (trocken). Červené bridlice dávajú vínam plnú šťavnatosť po exotickom ovocí.

 

Feinherb klasifikácia

Nemá zadefinovaný zvyškový cukor, je to však spravidla o nepatrný kúsok sladšie víno ako polosuché (halbtrocken). Pri niektorých výnimkach kde je vyšší cukor a vysoké kyseliny može atakovať "feinherb" až 50g./l. zvyškového cukru na liter.

 

Halbtrocken

Vína zo zvyškovým cukrom do 18 g/l. Toto označenie však najmä moselskí vinári nepoužívajú radi pretože mnoho vín pri takomto zvyškovom cukre chutí "sucho". Sú jednoducho bez označenia cukornatosti na fľaši.

 

Hodnotenie vín v katalógoch

Katalóg Gault & Milleau, Eichelmann, Vinum

Vinárstvam sú udeľované body alebo symboly strapcov, od jedného až do piatich, a to buď čierne alebo červené. Červené strapce znamenajú, že kvalita produkovaných vín má stúpajúcu kvalitu. Novozaradené vinárstva sú označené čiernym, resp. červeným hroznovým listom na tom istom princípe. Vychádza zo 100 bodového systému, pričom vína so ziskom 95 až 100 bodov sú výnimočné, ojedinelé a je ich iba pár. Pri takto hodnotených vínach je zaručené, že s pribúdajúcim vekom sa ich potenciál nevyčerpá, naopak, ich kvalita sa bude zvyšovať. Vína hodnotené 90 až 94 bodmi sú vína určené pre slávnostné príležitosti a dozrievanie v kvalitných archívoch, aby naplno prejavili svoj potenciál. Počet 85 až 89 bodov dostávajú výborné vína s vynikajúcim pomerom ceny a kvality, bez kompromisov v kvalite. Jednotlivé hodnotenia sa vždy mierne odlišujú podľa daného ročníka a vinohradníckej oblasti, aby bola zaručená čo najvyššia objektivita.

Nemeckí vinári nemajú vo zvyku posielať vína na degustačné súťaže, hodnotnie v katalógoch špecialistami je jednoducho objektívnejšie a pre vinára jednoznačne efektívnejšie z hľadiska ako nákladov tak aj predaja. Priemerne v každom katalógu je zhodnotené okolo 13 000 vín.

 

Riesling

Pôvod odrody Riesling nie je jednoznačný a viaceré zdroje sa rozchádzajú, avšak je to pravdepodobne kríženec odrody Heunisch X Savagnin (Traminer), prvé zmienky pochádzajú z Porýnia v Nemecku z roku 1552. Na svete sa pestuje Riesling na ploche cca 49 000 hektárov, z toho samotná Mosela v súčastnosti obhospodaruje plochu 9000 ha a z nej je asi 85 % samotný Riesling. Celkovo poznáme asi 60 klonov tejto odrody.

 

Riesling a gastronómia

Suché Rieslingy sa všeobecne odporúčajú k ľahkým jedlám, ako sú šaláty, morské plody, morské aj sladkovodné ryby a grilovaná hydina. Sladšie Rieslingy sa hodia k „tučnejším" úpravám jedál, napríklad viac korenené, mastnejšie druhy mias so smotanovými omáčkami alebo smotanové cestoviny, korenistejšie polievky. Delikátne Rieslingy sa hodia k delikátnym sladkovodným rybám (pstruh, zubáč).

 

Sladkosť podľa zvyškového cukru (podľa legislatívy v Nemecku)

Je zadefinovaná podľa pomeru kyselín a zvyškového cukru, čím vyššie sú zvyškové kyseliny, tým je možný vyšší zvyškový cukor do jeho maximálnej hranice.

 

Spontánne kvasenie (fermentácia)

Víno po vylisovaní putuje do nerezových tankov alebo drevených sudov, kde prebieha spontánna fermentácia bez stimulátorov, riadenej teploty a iných moderných technológií. Veľa vinárov z Mosely necháva „ležať" víno na kvasniciach až po dobu 6 mesiacov.

 

Školenie vína

Znamená celý proces výroby vína od chvíle, keď ho vinár "stočí" z kvasníc až po po jeho fľašovanie. Jednoducho „víno chodí do školy", odkiaľ si prinesie vinárov rukopis.

 

V.D.P.

Skratka V.D.P. znamená združenie „Verband Deutscher Qualitäts- und Prädikatsweingüter". Vznik organizácie sa datuje do roku 1910 a jedným z jej zakladateľov je aj vinárstvo Dr. Fischer. Dostať sa do tejto organizácie je veľmi zložité, v posledných rokoch až nemožné. Najčerstvejší prírastok v roku 2013 je Vinárstvo Peter Lauer. Ďaľším vinárskym členom je Schloss Saarstein. Týchto vinárov máme v ponuke a ich vína môžete ochutnať na jeden klik. Členovia tejto najprestížnejšej stavovskej organizácie musia splniť mnoho prísnych pravidiel a predpisov nad rámec nemeckého vinárskeho zákona. Sú systematicky kontrolovaní, na zber úrody dohliadajú komisári, musia používať tradičné metódy nielen spracovania vína, ale aj ošetrovania viniča. Všetky vinice zaradené do V.D.P. u daného vinára su certifikované, presne vymedzené a na fľaši uvedené. Znakom je orol a ten musí byť vytlačený na príslušnej fľaši na odtrhovacej kapsuli na hrdle. Najväčším cieľom V.D.P. je zachovať pôvodné kvalitné vinohrady a víno produkované z nich v nezmenenej, pôvodnej, kvalite a preto zadefinovalo tri kvalitatívne stupne: miestne víno (Gutswein), klasifikované vinohrady (označené presným názvom) a Erste Lage resp. „Größes Gewächs" vinohrady (synonym pre francúzske Grand Cru).

 

Trocken

Ide o suché vína so zvyškovým cukrom do 9 g/l.

 

Podávanie vína

Suché vína servírujeme pri teplote vína 8 °C až 9 °C, polosuché 10 °C až 11 °C.

Diskusia

(0 komentárov)

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Produkt bol vložený do košíku
Pokračovať v nákupe Nákupný košík