Vyskúšajte špargľu a rizling
Pridané 18.3.2025 16:19:56 Počet zobrazení 10
Špargľa si pýta jemné, ľahké nekomplikované víno, ideálne svieži alebo posledne dostupný ročník, nie s vysokým obsahom alkoholu a samozrejme biele. Samozrejme víno sa páruje ku kombinácii s čím spargľu spoluvaríme ale či je to holandská omáčka, delikátna slanina alebo stratené vajce nikdy to nebude tažké a hutné kalorické jedlo.

Apríl a máj je sezónou zeleniny špargle. Poznáme zelenú a bielu špargľu, táto je dostupná len veľmi krátku sezónu.
Biela a zelená špargľa
Biela špargľa dozrieva zakrytá tak aby k nej nepreniklo slnko a preto sa nezafarbí do zelena, je v chuti delikátnejšia, jemnejšia. Zelená špargľa je dostupná celý rok.
Biela špargľa: Pestovanie v zakrytých záhonoch zabezpečí bielu lahodnú špargľu.
Čerstvosť a ako ju spoznáme
Špargľa je čerstvá vtedy keď je pružná ako prútik a keď ju ohnete máte pocit, že praskne ale vydrži to :-). Rez musí byť čistný, nie plesnivý. Špargľu uskladňujeme vo Fresh zóne v chladničke (chladiace zásuvky), zabalenú v navhlčenom papieri na pečenie alebo utierke a spotrebujeme do dvoch, maximálne troch dní.
Pozitíva a pridaná hodnota špargle
- obsahuje látky, ktoré sú protizápalové
- špargľa odvodňuje, pôsobí proti zápalu močových ciest
- obsahuje vitamín E
- je výborná ako preventívna látka proti chorobám srdca a obehovej sústavy
- podporuje trávenie a znižuje plynatosť
- obsahuje kyselinu listovú, ideálny doplnok pre budúce mamičky
- zabrańuje kŕčovým žilám
Špargľa obsahuje vysoký obsah purínov a pokiaľ máte zvýšenú kyselinu močovú tak jej konzumáciu doporučujeme príležitostne
Kuchynská úprava
Špargľu čistite zhora nadol, staršiu zbavte dôkladne drevnatých častí. Pri varení pridajte do vody trošku soli, citrón a štipku cukru. Zvýrazníte tým chuť špargle.
Veľmi obľúbené sú recepty s jednoduchou bielou holandskou omáčkou a varenými mladými zemiakymi. Takto doporučujeme použiť bielu špargľu.
Ďaľším obľúbeným receptom je špargľa zapečená s prošutom alebo s natenko nakrájanými plátkami kvalitnej údenej slaniny. Tu sa spojí slaná a výrazná chuť údeniny a pekne to pasuje s touto zeleninou.
Klasická kombinácia: zelená špargľa, kvalitná jemne zaúdená slanina a k tomu ideálne tento špičkový suchý rizling plný limetkového ovocia, klasicky vinifikovaný vo veľkých drevených sudoch, 100% naturálny - ochutnajte Hofgut Falkenstein Riesling Krettnacher Altenberg Spätlese
Špargľa môže byť pokojne aj ako príloha. Grilované kuracie prisia alebo vykostené stehno a zeleninová príloha, kde je súčasť špargle je veľmi zdravé a ľahké jedlo, ktoré treba snúbiť napríklad s výborným rizlingom z vinárstva Kruger Rumpf, ktorého vína sú ľahko pitné, vyskúšajte Rizling Binger
Párovanie s vínom
Tak ako je zrejmé z popisu špargľa si pýta jemné, ľahké nekomplikované víno, ideálne svieži alebo posledne dostupný ročník, nie s vysokým obsahom alkoholu a samozrejme biele. Samozrejme víno sa páruje ku kombinácii s čím spargľu spoluvaríme ale či je to holandská omáčka, delikátna slanina alebo stratené vajce nikdy to nebude tažké a hutné kalorické jedlo. Potrebujeme aby nám v ňom vynikla špargľa. Preto s takýmito kombináciami doporučujeme najmä základné rizlingy z našej ponuky.
Fotografie: Depositphotos
2019 © Všetky práva vyhradené.