Vyskúšajte špargľu a rizling

Pridané 18.3.2025 16:19:56 Počet zobrazení 10

Špargľa si pýta jemné, ľahké nekomplikované víno, ideálne svieži alebo posledne dostupný ročník, nie s vysokým obsahom alkoholu a samozrejme biele. Samozrejme víno sa páruje ku kombinácii s čím spargľu spoluvaríme ale či je to holandská omáčka, delikátna slanina alebo stratené vajce nikdy to nebude tažké a hutné kalorické jedlo.

Vyskúšajte špargľu a rizling

Apríl a máj je sezónou zeleniny špargle. Poznáme zelenú a bielu špargľu, táto je dostupná len veľmi krátku sezónu.

spragla 1


Biela a zelená špargľa
Biela špargľa dozrieva zakrytá tak aby k nej nepreniklo slnko a preto sa nezafarbí do zelena, je v chuti delikátnejšia, jemnejšia. Zelená špargľa je dostupná celý rok. 

biela spargla
Biela špargľa: Pestovanie v zakrytých záhonoch zabezpečí bielu lahodnú špargľu. 

Čerstvosť a ako ju spoznáme
Špargľa je čerstvá vtedy keď je pružná ako prútik a keď ju ohnete máte pocit, že praskne ale vydrži to :-). Rez musí byť čistný, nie plesnivý. Špargľu uskladňujeme vo Fresh zóne v chladničke (chladiace zásuvky), zabalenú v navhlčenom papieri na pečenie alebo utierke a spotrebujeme do dvoch, maximálne troch dní.

Pozitíva a pridaná hodnota špargle 

  • obsahuje látky, ktoré sú protizápalové
  • špargľa odvodňuje, pôsobí proti zápalu močových ciest
  • obsahuje vitamín E
  • je výborná ako preventívna látka proti chorobám srdca a obehovej sústavy
  • podporuje trávenie a znižuje plynatosť
  • obsahuje kyselinu listovú, ideálny doplnok pre budúce mamičky
  • zabrańuje kŕčovým žilám


Špargľa obsahuje vysoký obsah purínov a pokiaľ máte zvýšenú kyselinu močovú tak jej konzumáciu doporučujeme príležitostne

Kuchynská úprava
Špargľu čistite zhora nadol, staršiu zbavte dôkladne drevnatých častí. Pri varení pridajte do vody trošku soli, citrón a štipku cukru. Zvýrazníte tým chuť špargle.

Veľmi obľúbené sú recepty s jednoduchou bielou holandskou omáčkou a varenými mladými zemiakymi. Takto doporučujeme použiť bielu špargľu.
Ďaľším obľúbeným receptom je špargľa zapečená s prošutom alebo s natenko nakrájanými plátkami kvalitnej údenej slaniny. Tu sa spojí slaná a výrazná chuť údeniny a pekne to pasuje s touto zeleninou.

Klasická kombinácia: zelená špargľa, kvalitná jemne zaúdená slanina a k tomu ideálne tento špičkový suchý rizling plný limetkového ovocia, klasicky vinifikovaný vo veľkých drevených sudoch, 100% naturálny - ochutnajte Hofgut Falkenstein Riesling Krettnacher Altenberg Spätlese

Špargľa môže byť pokojne aj ako príloha. Grilované kuracie prisia alebo vykostené stehno a zeleninová príloha, kde je súčasť špargle je veľmi zdravé a ľahké jedlo, ktoré treba snúbiť napríklad s výborným rizlingom z vinárstva Kruger Rumpf, ktorého vína sú ľahko pitné, vyskúšajte Rizling Binger


Párovanie s vínom

Tak ako je zrejmé z popisu špargľa si pýta jemné, ľahké nekomplikované víno, ideálne svieži alebo posledne dostupný ročník, nie s vysokým obsahom alkoholu a samozrejme biele. Samozrejme víno sa páruje ku kombinácii s čím spargľu spoluvaríme ale či je to holandská omáčka, delikátna slanina alebo stratené vajce nikdy to nebude tažké a hutné kalorické jedlo. Potrebujeme aby nám v ňom vynikla špargľa. Preto s takýmito kombináciami doporučujeme najmä základné rizlingy z našej ponuky.


Fotografie: Depositphotos
2019 © Všetky práva vyhradené.

Diskusia

(0 komentárov)

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Produkt bol vložený do košíku
Pokračovať v nákupe Nákupný košík